pomocy!!! zadanie z pochodnymi
korni: prosze pomozcie mi wyznaczyc pochadna do podanej funkcji
f(x)=eap3{x}
9 lut 16:10
jo: Zapisz porządnie.
9 lut 16:24
korni: f(x)=e 3√x
tylko te 3√x to miał byc caly pierwiastek tego e
9 lut 16:26
jo: Pierwiastek czy potęga...

?
e
3√x tak?
9 lut 16:30
korni: tak
9 lut 16:30
jo: Ile wynosi pochodna z et (e do dowolnej potęgi) ?
9 lut 16:33
korni: e w pochodnej ma taka sama wartosc
9 lut 16:36
jo: tam w potędze ma być 3√x czy 3√x ?
9 lut 16:37
korni: tak jak wyzej napisales o 16:30
9 lut 16:38
jo: Ok, bo juz nie bylam pewna ..
9 lut 16:40
korni: a wiesz jak to zrobic?
9 lut 16:40
jo: Więc wracam do tłumaczenia

Czyli (e
t)' = e
t czyli w naszym przypadku mamy e
3√x i będziemy to mnożyć jeszcze
przez pochodną funkcji wewnętrznej. Zatem ile wynosi pochodna z 3
√x ?
9 lut 16:43
jo: Mam próbować tłumaczyć czy chcesz sam wynik ?
9 lut 16:53
korni: a moze byc to i to
9 lut 17:06
jo: Więc ile wynosi pochodna z 3√x? Spróbuj.
9 lut 17:07
korni: | | 1 | |
jakby nie ta 3 z przodu to bylo by : |
| |
| | 2√x | |
9 lut 17:11
korni: bo tak wychodzi pochodna z √x
9 lut 17:11
jo: Ok, a np. pochodna z 3t =?
9 lut 17:32
jo: Ok, a np. pochodna z 3t =?
9 lut 17:32
9 lut 17:33
jo: Mam maly problem z netem
9 lut 17:34
korni: kurcze a powiedz jaki bedzie wynik tego dzialania to sprobuje sama dojsc do tego
9 lut 17:37
jo: Teraz biorąc wszystko pod uwagę to mamy:
| | 1 | |
(e3√x)' = e3√x * (3√x)' = e3√x * 3 * (√x)' = e3√x * 3 * |
| = |
| | 2√x | |
9 lut 17:37
jo: Po kawałku ze mną znalazłas pochodne funkcji potrzebnych i powyżej napisałam w sumie krok po
kroku jak tą wyjściową pochodną się oblicza. Jak będa jakies pytania to pisz.
9 lut 17:39
korni: dziekuje ci bardzo
9 lut 17:44
jo:
9 lut 17:49
shila: a ja mam zadanie e3√x
9 lut 19:15
shila: proszę o pomoc
9 lut 19:16