funkcje/równanie z niewiadomą w różnej potędze..
sweetghost: funkcje/równanie z niewiadomą w różnej potędze..
hej.. mam taki problem.. muszę sprawdzić dla jakiego parametru m te funkcje są prostopadłe:
f(x)=(12m − 3)x−3
g(x)=(m−5)x +2m
podłożyłam współczynniki kierunkowe(a) do wzoru:
12m−3 = −1m−5
i mam teraz takie równanie:
12m2 − 512m = −16
jak mogę to teraz wyliczyć?..
9 lut 16:07
ICSP: najpierw przemnóż przez dwa a później rozłóż trójmian kwadratowy.
9 lut 16:08
sweetghost: ok.. no to próbuje..
9 lut 16:10
sweetghost: trójmian kwadratowy wprowadziła nam na ostatniej lekcji przed feriami.. mam nadzieje za jakos
sobie poradze
9 lut 16:11
sweetghost: czyli mam napisać, że m2 − 11m +32 = 0?
9 lut 16:13
ICSP: tak. Liczysz deltę. poźniej pierwiastki
9 lut 16:15
ICSP: Dziwne delta wychodzi ujemna więc brak rozwiązań w zbiorze R. Napewno dobrze to wszystko
przemnożyłeś/aś?
9 lut 16:16
sweetghost: no chyba tak.. kilka razy liczylam
9 lut 16:19