prawfopodobieńtwo
Maks: Ze zbioru cyfr Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy
w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób
ułożymy liczbę większą od 558.
9 lut 15:34
ICSP: Rozważ dwa przypadki. Pierwszy kiedy na pierwszym miejscu stoi cyfra większa od 5. Drugi kiedy
na pierwszym miejscu stoi 5.
9 lut 15:41
Maks: czyli dobrze zrozumiałem:
A
1− liczby trzy cyfrowe>558
czyli l. zaczynające się od liczb 6,7,8,9
a
2− liczby trzycyfrowe>558
czyli l. zaczynające się od 5,6,7,8,9

?
9 lut 15:55
Maks: a co z Ω ?
9 lut 15:56
ICSP: Ω = 9*8*7
9 lut 15:58
ICSP: a do A
Będzie to suma przypadków:
na pierwszym miejscu stoi 6 lub 7 lub 8 lub 9. Później może już stać cokolwiek
na pierwszym miejscu stoi 5. Wtedy na drugim musi stać 6 lub 7 lub 8 lub 9 a na trzecim
cokolwiek
9 lut 15:59
Maks: bardzo skomplikowane,ale postaram się zrozumieć to,zapiszę sobie , to może skojarzę,dzięki
9 lut 16:01
Maks: a co do Ω to w odp mam
Ω=9!6!
dlaczego?
9 lut 16:02
ICSP: To to samo
9! = 6! * 7 * 8 * 9
| 6! * 7 * 8 * 9 | |
| = 7 * 8 * 9 |
| 6! | |
Wynika to ze wzoru na wariacje bez powtórzeń.
9 lut 16:04
Jack:
to to samo to napisane zostało wyżej... ktoś po prostu zastosował wzór na wariację (raczej
niepotrzebnie).
9 lut 16:05
Maks: aha,rozumiem − dzięki
9 lut 16:05