matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Kasia19:
Co powiecie na to zadanko z całek?
4x
2
− x + 7
∫
dx
x
3
− x
2
− x −15
9 lut 15:30
Trivial:
4x
2
−x+7
f(x) =
.
x
3
−x
2
−x−15
4x
2
−x+7
A
2x+2
C
f(x) =
=
+ B*
+
(x−3)(x
2
+2x+5)
x−3
x
2
+2x+5
x
2
+2x+5
4x
2
−x+7 = A(x
2
+2x+5) + B(2x+2)(x−3) + C(x−3) x
2
: A + 2B = 4 x
1
: 2A − 4B + C = −1 x
0
: 5A − 6B − 3C = 7 A = 2 B = 1 C = −1
1
x+1
∫f(x)dx = 2ln|x−3| + ln|x
2
+2x+5| −
arctg(
) + c.
2
2
Mogą być gdzieś błędy, bo na szybko robiłem.
9 lut 15:54