Procenty
ewcia1829: Cena towaru została podwyższona dwukrotnie: najpierw o 15% a po pewnym czasie znowu o 15%.Teraz
ta cena wynosi 63,38zł. Jaka była początkowa cena tego towaru

Proszę pomóżcie jak zrobic krok za krokiem to zad .... z góry wielkie Dzięki
9 lut 15:25
dero2005:
x− cena pierwotna
pierwsza podwyżka
x+(x*15100) = x(1 + 0,15) = 1,15x
druga podwyżka
1,15x + (1,15x*15100) = 1,15x + (1,15x * 0,15) = 1,15x(1 + 0,15) = 1,15x * 1,15 = 1,3225x
= 63,38
x = 63,381,3225 = 47,92 zł
9 lut 21:48
Gustlik: Proporcjami i od tyłu:
Druga podwyżka
115% − 63,38 zł
100% − x zł
x=63,38*100/115=55,11 zł
Pierwsza podwyżka
115% − 55,11 zł
100% − x zł
x=55,11*100/115=47,92 zł
Odp: 47,92 zł
10 lut 01:15
Jacek:
Gustliku − chwalisz się często, że uczysz uzyskiwać rozwiązanie zadania prostą drogą, nie
jadąc z Krakowa do Warszawy przez Szczecin albo nie naokoło świata, a tu właśnie lecisz
naokoło świata.
63,38 = 1,15
2x
10 lut 10:38
Gustlik: Właśnie dla wielu proporcje to najprostsza droga, a przede wszystkim OBRAZOWA. Wielu uczniów
nie rozumie albo słabo rozumie przekształcanie procentów w szkolny sposób, a proporcjami robi
się czasowo szybciej, mimo iż w zapisie jest to dłuższy sposób.
11 lut 00:34
Eta:
1,15*1,15*x= 63,38 ( jak też napisał
Jack
kalkulator do ręki i po "ptokach" ...... "bez jazdy dookoła swiata"
| | 6,38 | |
x= |
| = 47, 92 zł |
| | 1,152 | |
11 lut 00:40
Eta:
poprawka chochlika
| | 63,38 | |
x= |
| = 47,92 zł
|
| | 1,152 | |
11 lut 00:44
Gustlik: Eta, ja też liczę perocenty tak ja Ty i Jack, ale dla uczniów, a zwłaszcza gimnazjalistów
szkolna metoda jest nieprzejrzysta i muszę się sporo nagadać, zanim zrozumieją. Dlatego
stosuję proporcje, bo oni najszybciej załapują tym sposobem. Owszem − pisania jest troche
więcej, ale czasowo jest szybciej. W tym przypadku mamy dwie drogi: krótszą pod względem
długosci, ale wyboistą (metoda szkolna) i dłuższą, ale za to autostradę (proporcje).
Kilometrów więcej, ale krócej się jedzie.
11 lut 01:07
Bogdan:
Wtrącę swoje 3 grosze do tej dyskusji.
Jak nie ma innego wyjścia, to trzeba się nagadać, ale zagadnienia procentowe to te,
które znajdują powszechne zastosowanie w codziennej praktyce i tu nie można ograniczać
wiedzy i umiejętności uczniów do wbicia im do głów samego szablonu, jakim jest proporcja.
Trzeba ich nauczyć rozumowego rozwiązywania zadań z procentami. Jestem przeciwnikiem
nie przekazywania jakiejś wiedzy tylko dlatego, że ktoś wolniej ją załapie. To zwykłe
wygodnictwo nauczyciela i ograniczanie umiejętności ucznia. Poza tym niewątpliwie szybciej
| | 63,38 | |
i prościej jest wykonać obliczenie |
| , niż napisać odpowiednią proporcję. |
| | 1,152 | |
11 lut 01:27
Gustlik: Jak nabierze się wprawy, to tak. Ale początkujący, czyli gimnazjaliści nie zawsze rozumieja tę
szkolną metodę, dlatego pokazuję im te proporcje, bo szybciej załapią. Poza tym uczen powinien
znać więcej metod, aby miał możliwość wyboru, bo jednemu lepiej będą leżały proporcje, a
drugiemu − metoda szkolna. Pozdrawiam
11 lut 02:14