pomocy!
Olka: | | 4n2−19n−5 | |
Ciąg (an) jest dany wzorem an= |
| , dla n≥1 |
| | 4n+1 | |
a)Wykaż, że ciąg (a
n) jest arytmetyczny.
b) Wyznacz takie dwa kolejne wyrazy tego ciągu, aby różnica ich kwadratów była równa 153
9 lut 15:09
Jack:
a) oblicz: an+1−an
b) (an+1)2−(an)2=153 i rozwiąż równanie.
9 lut 15:28
ICSP: Powiedz umiesz dzielić wielomiany
9 lut 15:31
Olka: wzory to ja mam... ale niestety nie wiem jak zacząć to zadanie..
9 lut 15:31
Olka: tak umiem, a mają tu coś wspólnego wielomiany?
9 lut 15:31
Jack:
no wlasnie, spróbuj zapisać licznik w postaci iloczynowej

Słuszna uwaga.
9 lut 15:32
ICSP: To podziel licznik przez mianownik.
9 lut 15:34
Olka: dobrze,spróbuje i zaraz dam znać co mi wyszło,dzięki
9 lut 15:35
Olka: a
n=n−5

i teraz to n−5 podstawić po wzór a
n+1−a
n ?
9 lut 15:39
ICSP: an = n−5
Teraz trzeba wyznaczyć a{n+1} = (n+1) − 5 = n−4
an+1 − an = n−4 − n + 5 =1.
r = 1 Dlatego ciąg ten jest arytmetyczny
Drugie z tego wzorku co Jack napisał.
9 lut 15:40
Olka: aha,super,też wyszło mi 1,także rozumiem, jak coś mi nie wyjdzie, to oczywiście napiszę i liczę
na Waszą pomocą, na razie dziękuję ślicznie
9 lut 15:42
Olka: wyszło wszystko!

dziękuję!
9 lut 15:51