Pochodna
Konik_90: Kolejna pochodna i kolejny problem

y(x) = ln(x+
√x2+1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y'(x) = |
| * (x+√x2+1)' = |
| * (√x2+1 + |
| ) |
| | (x+√x2+1) | | (x+√x2+1) | | 2√x2+1) | |
Czy to jest dobrze do tego momentu czy już spieprzyłem ?
9 lut 14:39
Konik_90: Może ktoś zerknąć?
9 lut 15:01
Jack:
| | 1 | |
w nawasie tym ostatnim chyba powinno staąc (1+ |
| ), hm? |
| | ... | |
9 lut 15:10
9 lut 15:13
Konik_90: Ogólnie, to na początku chciałem skorzystać z tego wzoru
[f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x)
ale z niego to chyba mogę skorzystać tylko na początku? A żeby obliczyć pochodną z nawiasu to
ten wzorek?
(f(x)+g(x))' = f'(x) + g'(x)
9 lut 15:17
Jack:
dokładnie z tego skorzystaj. To po prostu wzorek który mówi, że pochodna jest rozdzielna ze
względu na dodawanie i odejmowanie.
9 lut 15:18
Konik_90: Cholerka mimo to coś mi nie wychodzi
(x+
√x2+1)' =
f=x f'=1
9 lut 15:23
Konik_90: bo wyszedł mi taki wynik
| | 1 | | x2+1 | |
.... f'(x) + g'(x) = 1(x) + |
| (x2+1) = x+ |
| |
| | 2√x2+1 | | 2√x2+1 | |
9 lut 15:28
Jack:
pojęcia nie mam co tam tworzysz...
| | 1 | | 2x | |
(x+√x2+1)'=(x)'+(√x2+1)'=1+ |
| * (x2+1)'=1+ |
|
|
| | √x2+1 | | √x2+1 | |
(
√x2+1)'− to liczę "nietypowo" ponieważ jest to funkcja złożona (korzystam ze wzoru na
pochodną złożenia).
9 lut 15:31
Konik_90: Dzięki za pomoc już wiem gdzie zwykle popełniam błąd
Mógłbyś mi tylko rozpisać jak obliczyłeś to: (√x2+1)' napisałeś, że ze wzoru na pochodną
złożenia,
czyli tego wzoru: [f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x)
9 lut 15:42
Konik_90: ?
9 lut 15:43
Konik_90: Czyli najpierw obliczasz pochodna funkcji zewnętrznej i mnożysz przez pochodną wewnętrznej?
9 lut 15:49
Jack:
| | 1 | |
dokladnie tak. Funkcja zewnętrzna to (√z)'= |
| , a wewnętrzna to z'=(x2+1)'=2x |
| | 2z | |
9 lut 15:51
Konik_90: Już chyba załapałem
9 lut 15:52
Jack:
ok
9 lut 16:04
Konik_90: Mam nadzieję, że to już jest poprawnie?
| | 1 | | 1 | |
y'(x) = [ln(x+√x2+1]' = |
| * [1+ |
| *2x] = |
| | x+√x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | 1 | | x+√x2+1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | x+√x2+1 | | √x2+1 | | √x2+1 | |
9 lut 16:26