PROSZE O POMOC. ZUPEŁNIE NIE WIEM JAK TO ZROBIĆ !
ANNA: 1.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długosci 8 . Ile wynosi powierzchnia boczna
tego walca ?
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości długości 3P{3}. Ile wynosi
objętość stożka?
3. Przekątna szescianu o krawedzi a ma długosc D=90 Oblicz objętosc szescianu
4. Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego
podstawy. Jaka jest przekątna tego prostopadłościanu nachylona do płaszczyzny podstawy pod
katem ?
5. Dany
jest graniastosłup prawidłowy trojkatny o wysokosci H=3 i krawedzi podstawy A=4 . Przekatna
sciany bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod jakim katem ?
6. Podstawa ostrosłupa jest romb ABCD o kacie 30 stopni i boku 2. Objetosc ostrosłupa jest
równa 4. Jaka jest wysokosc ?
7. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długosci 12 i kacie przy
podstawie 30 stopni. Jaka jest powierznia boczna stożka
9 lut 14:38
Mila:

policz długosc a ,jest to wysokość walca i długość średnicy podstawy
czyli promien róny jest a/2 Powirzcnia boczna walca to prostokąt,którego jednym bokiem jest
wysokośc walca =a ,drugom 2πr
9 lut 15:58
dero2005:

h = 3
√3
a =
2√3*h3 = 6
r =
a2 = 3
V =
13πr
2*h = .......... do policzenia
9 lut 20:30
dero2005:

zad3
D = 90
V =
D3√39 = ............ do policzenia
9 lut 20:40
dero2005:

zad 4
d = a
√2
D =
√d2 + (2a)2 =
√6a2 = a
√6
tg α =
2ad =
√2
α = 54°44'
9 lut 20:54
dero2005:

zad 5
tg α =
54
α = 51°20'
9 lut 21:06
dero2005:
zad 6
pole podstawy
P = a2sinα = 22* sin 30° = 4* 12 = 2
V = 13*P*h = 4
h = 3*VP = 3* 42 = 6
9 lut 21:16
dero2005:

zad 7
r =
122 = 6
rl = cos 30° =
√32
l = 4
√3
P
b = πrl = π*6*4
√3 = 24π
√3
9 lut 21:27