wielomiany
basiulek64: Wielokąt W(x) przy dzieleniu przez(x−2) daje resztę 3 a przy dzieleniu przez (x+1) daje resztę
−6. Jaką reszte daje ten wielomian przy dzieleniu przez x2−x−2 ?
9 lut 13:55
Godzio:
Wielokąt

?
W(2) = 3
W(−1) = −6
x
2 − x − 2 = (x − 2)(x + 1)
W(x) = Q(x)(x − 2)(x + 1) + ax + b
W(2) = 2a + b = 3
W(−1) = −a + b = −6
Rozwiąż ten układ o podaj odp: R(x) = ax + b = ...
9 lut 13:58
Jack:
Godziu,
Godziu, to miał być wielokąt a nie wielomian

Popraw zadanie!
9 lut 14:14
basiulek64: Dzięki i sorki za wielokąt hihi
9 lut 14:19
basiulek64: A skąd się wzięło 2a+b
9 lut 14:25