kombinatoryka
karina: Kombinatoryka. Może mi ktoś wytłumaczyć takie zadanko: Grupa składa się z 4 dziewczyn i 4
chłopców na ile sposobów można utworzyć z nich 4 pary taneczne? (24 czy 48?) w sumie
strzelam i nie wiem mógłby ktoś wyjaśnić? Z góry dziękuje
4 lut 16:13
poli: na 24 sposoby.
tu trzeba skorzystać z silni, nie bardzo wiem jak Ci to wytłumaczyć
P4= 4! = 24
4 lut 16:19
Eta:
para to ( dz, ch)
czyli C
41 *C
41 = 4*4 = 16
( d
1, ch
1) (d
1, ch
2) (d
1, ch
3) (d
1, ch
4)
( d
2, ch
1) ( d
2, ch
2) (d
2, ch
3) ( d
2, ch
4)
itd czyli 16
na odwrót nie może być ,bo to ta sama para!
4 lut 16:22
Eta: No jak ? Poli? ............
4 lut 16:23
poli: dobra, fakt, mój błąd

sorki wielkie
4 lut 16:26
Eta: Ok!
4 lut 16:27
karina: w tym zapisie rozumiem że 1 robi za ! bo inaczej nie widzie odniesienia...
4 lut 16:29
Eta:
d
1 - pierwsza dziewczyna ch
1 --- pierwszy chłopiec
i już odniesienie!

,
jedna dziewczyna ma do wyboru czterecz chłopców
skoro dziewczyn jest terz 4 -ry to proste 4*4=16
4 lut 16:37