wyznaczyć asymptoty pionowe funkcji
motka54:
| | 2x+8 | |
f(x)= |
| D:R/{1;−2}
|
| | (x−1)(x+2) | |
+ =+∞
x→1
= −∞
x→−2
asymptoty są lewostronna w −2 i prawostronna w 1
dobrze to zrobiłem

?
9 lut 13:29
motka54:
9 lut 13:43
motka54:
9 lut 13:59
Jack:
Trzeba by policzyć granice z obu stron, niemniej pierwszą policzyłaś dobrze, drugą nie.
9 lut 14:13
motka54: a czemu drugą źle
9 lut 14:15
motka54: −
tam jest x→−2
9 lut 14:17
Jack:
| | +4 | |
otrzymasz taki symbol: |
| =+∞ |
| | 0+ | |
9 lut 14:19
motka54: a to dlatego ze tam jest −3 *0− tak

?
9 lut 14:22
Jack:
dokladnie tak.
9 lut 14:34
motka54: moze ktoś wytłumaczyc jak jest z tymi plusami i minusami bo niewiem zabardzo
9 lut 14:37
motka54: czyli te 2 pozostałe granice bedą −∞ tak
9 lut 14:40
Jack:
rozpisz tutaj i spróbuj policzyć.
9 lut 14:48
motka54:
−
| | 2x+8 | | 2+8 | | 10 | | 10 | |
lim |
| = [ |
| = |
| = |
| ]=−∞
|
| | (x−1)(x+2) | | (1−1)(1+2) | | 0−*3 | | 0− | |
−
x→1
9 lut 14:57
Jack:
dobrze.
9 lut 15:08
motka54:
+
x→−2 też bedzie −∞ tAK
9 lut 15:11
Jack:
tak, też tak będzie.
9 lut 15:17
motka54: ok to juz rozumie dzieki
9 lut 15:26