proszę o pomoc, przykład morduje od kilku dni
Karol: sprowadź do postaci logarytmicznej
2*(sin x)2+√3*sin (2*x) −1
9 lut 12:03
Karol: odpowiedź do przykładu : 2*(sin x)2+√3*sin (2*x) −1
to:y = 2*sin(2x−30)
9 lut 12:06
Godzio:
2 * sin
2x +
√3sin(2x) − 1 = −(−2sin
2x + 1) +
√3sin(2x) = −cos2x +
√3sin2x =
| | √3 | | 1 | | π | |
2( |
| sin(2x) − |
| cos(2x)) = 2 * sin(2x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
9 lut 12:47
Karol: dzięki
9 lut 12:56
Karol: Czy mógłbym prosić o rozpisanie przedostatniego wyrażenia.
9 lut 13:30
Godzio:
| | π | | π | | π | |
2(cos |
| * sin(2x) − sin |
| cos(2x)) = 2 * sin(2x − |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
To jest wzór na sinus różnicy kątów
9 lut 13:56
Karol: dziękuję
9 lut 14:15