Całka oznaczona, problem !
Damian: Prosiłbym bardzo o pomoc w rozwiązywaniu całki.
Ona może być banlna ale ja już chyba jestem przemęczony i nie daje sobie z nią rady
∫(2x−1)/x3 − x2
Bardzo prosiłbym o pomoc ponieważ jutro mam egzamin...
9 lut 11:40
9 lut 11:50
Damian: to drugie
9 lut 11:52
jo: | | 2x−1 | | 2x−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x3−x2 | | x2(x−1) | |
Można rozłożyć na sumę ułamków prostych. Potrafisz...?
9 lut 12:14
aga: jak funkcja wymierna? teraz?
9 lut 15:12
jo: | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx −∫ |
| dx = ... |
| | x2 | | x−1 | | x | |
9 lut 16:23
jo: 
?
9 lut 17:41
aga: tam nie ma byc plus wszedzie pomiedzy tymi całkami

? dlaczego jest minus?
9 lut 18:00
jo: | | −1 | |
Rozkładając na ułamki proste ostatni składnik wyszedł |
| więc od razu wrzuciłam ten |
| | x | |
minus przed znak całki...
9 lut 18:05
aga: aaa dzieki bardzo
9 lut 18:30