zadanie tekstowe
paula: Ile wody należy dolać do 2kg 10% octu aby otrzymac roztwór 6%?
4 lut 16:10
Lena: obliczę to w sposób chemiczny korzystając ze wzoru na stężenie procentowe:
]
Cp=ms/mr*100 gdzie ms- masa substancji, mr-masa roztworu,cp-stężenie procentowe
2kg=2000g
10=ms/2000*100
ms=200
6=200/mr*100
mr=3333,(3)
3333,(3)-2000=1333,(3)i oto wynik

pozdrawiam
4 lut 16:19
paula: dzieki ale mi potrzeba w sposob matematyczny a nie wiem czy tak bedzie dobrze.pozdrawiam
4 lut 16:30
paweł: 10%*2=6%*(2+x)
4 lut 16:36
alien: paweł mozesz to troche rozwinać bo nie wiem jak to zrobić z góry dzieki
4 lut 17:10
Spike: Musisz i tak po podpisywać tak jak w chemii co jest czym

2000g-masa przed dolaniem wody
10%*2000-masa octu
x-dolana woda
do roztworu nie dolewasz octu, tylko wodę, więc wzór który napisał na górze ma taką
postać a nie inną ( octu jest cały czas tyle samo), więc
10%*2000=6%*(2000+x)
200=120+0,06x
80=0,06x /*100
8000=6x /:6
8000/6=x
4000/3=x
1333,(3)=x
4 lut 17:18
Spike: Jak coś to to w gramach czy jak wolisz w mililitrach podałem
4 lut 17:19
alien: oki.teraz to juz wiem.dzieki
4 lut 17:33
Bogdan:
Można znacznie prościej:
10 * 2 + 0 * x = 6 * (2 + x) bo "stężenie" roztworu = 10%, bo "stężęnie wody" = 0%
20 = 12 + 6x
8 = 6x
x = 8/6 = 4/3
I to wszystko
4 lut 23:21