Pochodna
patryk: Korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżone wartości podanych wyrażeń:
| | 2001 | |
a) 3√7,999 b) 1n |
| c) e0,04 d) √LD |
| | 2000 | |
9 lut 11:04
patryk: LD = 53
9 lut 15:52
patryk: bardzo proszę o pomoc.....
9 lut 22:26
patryk: c) e0,04
9 lut 22:32
patryk: e0,04
9 lut 22:33
POMOZCIE PROSZE:(:
9 lut 22:57
think: no to podaj wzór na różniczkę z Δx i f'(...) bo zgubiłam kartkę na której miałam zapisany a nie
będę zgadywać
9 lut 22:59
think: dobra już znalazłam
f(x0 + Δx) ≈ f(x0) + f'(x0)*Δx
Twoja funkcja w:
a) f(x) = 3√x ⇒ f'(x) = ...
pierwiastek 3 stopnia z 8 się fajnie liczy więc x0 = 8, a Δx = 7,999 − 8
f(x0) = f(8) = 3√8 = 2
f'(x0) = ....
f(7,999) ≈ 2 + f'(8)*(−0,001) = ....
9 lut 23:04
think: najlepiej się licz ln1
więc
f(x) = lnx
f'(x) = ....?
x
0 = 1
podstaw do wzoru i policz
9 lut 23:05
think: c)
f(x) = ex
x0 = 0
Δx = 0,04
9 lut 23:06
think: d) nie wiem o co chodzi z √LD
9 lut 23:06
patryk: Dzięki, bardzo mi pomogłeś
10 lut 08:29
patryk:
w d) √53
10 lut 09:30
think: √54
najbliższy pierwiastek, dla którego wychodzi okragła liczba, to √49, czyli
x0 = 49
Δx = 54 − x0 = ...
f(x) = √x
f'(x) = ....
10 lut 10:07
patryk: tutaj f' (x) jak mam obliczyc i czy w ogole trzeba
11 lut 09:40
patryk: w d) f'(x) = 2
11 lut 13:59
11 lut 14:05