pomocy
sanbod: obliczyc granice ciagu: an=(n/n+1)2n
9 lut 10:52
Biedny student: Ja bym obliczył tak ale nie jestem pewnie czy to jest dobrze. Ale myślę że tak.
an=(n/n+1)2n
an=[(n/n+1)n]2n/n. Więc tak to co w nawiasie kwadratowym dąży do 1/e.
Teraz obliczam granicę ciągu 2n/n i to dąży do 2.
Co mi daję w rezultacie że granicą ciągu jest (1/e)2
9 lut 12:59
Trivial:
Ja podam mój niezawodny sposób, który korzysta ze wzoru:
lim
an→0 (1 + a
n)
bn = lim
an→0 e
an*bn
| | n | | −1 | |
lim ( |
| )2n = lim (1 + |
| ) 2n = lim e −2n/(n+1) = e −2.  |
| | n+1 | | n+1 | |
9 lut 13:19
Biedny student: czyli dobrze mi wyszło
9 lut 13:49