Granica
LB: | | 1−cos x | | sin x | | sin x(1+cos x) | |
lim x→0 |
| =lim x→0 |
| =lim x→0 |
| =lim |
| | x−sin x | | 1−cos x | | 1−cos2x | |
| | 1+cos x | | 2 | |
x→0 |
| =[ |
| ]=∞
|
| | sin x | | 0 | |
Czy to jest poprawnie rozwiazane?
9 lut 10:26
Jack:
| | sinx | |
gdy masz limx→0 |
| dalej stało się coś czego nie rozumiem... Proponuję tak:
|
| | 1−cosx | |
| | sinx | | cosx | |
limx→0 |
| =H limx→0 |
| =limx→0 ctg x
|
| | 1−cosx | | sinx | |
Teraz zauważ, że dla ctgx granica w x=0 jest różna dla x=0
+ oraz x=0
−. To oznacza, że granica
nie istnieje.
9 lut 12:57
Trivial: Ja chciałbym tylko zauważyć, że 1−cosx ≠ sinx.
9 lut 12:58
Trivial: Ewentualnie czegoś tutaj nie rozumiem.
9 lut 12:59
Jack:
jesli mowisz o moim rozwiązaniu, to skorzystałem z d'Hostpitala (i pewnie
LB na początku
też z niego skorzystał, przynajmniej na to wygląda). Jeśli natomiast o poście
LB to też
tam paru rzeczy nie rozumiem
9 lut 13:01
LB: Najpierw z Hospitala, a potem normalnie.
Przecież pochodna z x−sin x to 1−cos x, a nie samo sin x, więc nie wiem o co biega...
9 lut 18:07