Całka z pierwiastka
Biedny student: Pomocy. Jak obliczyć taką całkę...
∫√1−1/x2
9 lut 10:19
think: polecam podstawienie
x = sint
9 lut 12:35
Biedny student: Nie za wiele mi to pomogło
9 lut 12:53
think: podstawienie
podstawienie
t = sinu
dt = −cosu du
| | 1 | | cosu | |
= ∫ √1 − sin2u*(− |
| )*(−cosu)du = ∫ √cos2u* |
| du =
|
| | sin2u | | sin2u | |
| | cos2u | | 1 − sin2u | |
∫ |
| du = ∫ |
| du =
|
| | sin2u | | sin2u | |
| | 1 | |
∫ |
| − 1 du = −ctgu − u +C
|
| | sin2u | |
teraz wypadałoby odwrócić podstawienie, ale mi się nie chce...
10 lut 10:31
kati: ∫dx/5√x+2
20 mar 10:56