zadanie tekstowe
paula: pomocy!zmieszno 2kg 5% kwasu siarkowego z 3 kg 6%kwasu siarkowego.Oblicz stężenie
procentowe otrzymanej mieszaniny.
4 lut 16:09
Lena: 1)obliczam zawartość czystego kwasu s.
5% z 2000g=100g
2)obliczam zawartość czystego kwasu siarkowego z 3 kg:
6% z 3000g=180g
180+100=280
2000g+3000g=5000g
Cp=ms/mr*100
Cp=280/5000*100=5,6% proszę oto wynik. pozdrawiam
4 lut 16:25
paula: dzieki Lena
pozdrawiam.
4 lut 17:34
Migi: Albo można i tak :2000 * 0,05+3000*0,06= 5000x
100+180=5000X
280 = 5000x /:5000
x = 0,056
x = 5,6 %
Pozdrawiam
4 lut 19:38
patryk: dzieki
4 lut 21:16