| 13 | ||
prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z nich jest zielona, wynosi | . Ile jest | |
| 20 |
| 13 | ||
także | to jest prawdopodobieństwo że będą albo dwie zielone, albo 2 razy zielona i | |
| 20 |
| 7 | ||
czerwona, więc zdarzenie które zostaje to dwa razy czerwona i jej prawd. wynosi | bo | |
| 20 |
| 13 | ||
1− | − z własności prawd. | |
| 20 |
| 7 | ||
P(A)= | ||
| 20 |
| x | x−1 | x | x−1 | |||||
P(A)= | * | ( | −szansa wyl. pierw. czerwonej kuli, | −szansa | ||||
| x+10 | 9+x | x+10 | x+9 |
| x | x−1 | 7 | |||
* | = | ||||
| x+10 | 9+x | 20 |
| x(x−1) | 7 | ||
= | |||
| (10+x)(x+9) | 20 |
| 153+237 | ||
x1= | =15 | |
| 26 |
| 153−237 | 84 | 42 | ||||
x2= | =− | =− | − wynik nie może być ujemny | |||
| 26 | 26 | 26 |