ccc
noname.: mam problem z tymi zadaniami. wychodza mi inne wyniki niz powinny. pomoze ktos?
zad1 napisz rownanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej k:10x−7=0 i przechodzacej przez
punkt P(3,8)
zad2 dana jest prosta k:5x−12y−5=0. oblicz liczbe a, dla ktorej punkt P(a,2) lezy w odlglosci 3
od prostej k.
9 lut 00:04
9 lut 00:13
xD: dokładnie z tego wzoru co podała eta bedzie:
3 = |5*a + (−12)*2 − 5|√52 + (−12)2
|5a −29|√169 = 3
|5a − 29|13 = 3 /*13
|5a − 29| = 39
5a − 29 = 39 V 5a − 29 = −39
5a = 68 V 5a = −10
a = 1335 V a = −2
czyli P(1335, 2) lub P(−2, 2)
9 lut 08:07
noname.: dzieki za 2

a do 1−szego obliczen potrzbuje...
9 lut 11:25
wx99: 122 = 144 (patrz mianownik zad.2)
9 lut 11:39
wx99: moj blad, zle spojrzalem na wzor
9 lut 11:41