D = (0,∞)
f(x) = − xlnx f(x) = 0 ⇔ x = 1
| 1 | ||
f'(x) = − lnx − x * | = −lnx − 1 | |
| x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
f'(x) = 0 ⇒ −lnx − 1 = 0 ⇒ lnx = − 1 ⇒ x = | , f( | ) = | ||||
| e | e | e |
| 1 | 1 | |||
f'(x) > 0 ⇒ lnx < − 1 ⇒ x < | , f'(x) < 0 ⇒ x > | |||
| e | e |
| 1 | ||
f ↗ (0, | ) | |
| e |
| 1 | ||
f ↘ ( | ,∞) | |
| e |
| 1 | 1 | |||
Maksimum lokalne: ( | , | ) | ||
| e | e |
| 1 | −1 | |||
f'(x)= −1* | = | |||
| x | x |
| −1 | ||
f''(x)= | ||
| x2 |
| −1 | |
>0 | |
| x |
| 1 | ||
NIe ogarniam skąd to | mógłby mnie ktoś oświecić? | |
| e |
| 1 | ||
Inx = logex = − 1 ⇔ e−1 = x ⇒ x = | ||
| e |