zadanie tekstowe
paula: Skoszona trawa ma 60%wilgotnosci,a siano 20%.Ile ton trawy nalezy skosic aby otrzymac 800
kg siana?
4 lut 16:05
Spike: 800kg- ilość siana
20%*800=160kg- woda w sianie
800-160=640kg- zawartość "suchej" trawy w sianie
x- cała masa trawy która przerobi się na siano
x-60%*x=0,4x- 'sucha" trawa w trawie

0,4x=640 /*10
4x=6400 /:4
x=1600kg=1,6 t
ja bym tak się do tego zabrał, i chyba dobrze jest
4 lut 17:47
luty:
60x - 100(800 - x) = 20*800
60x - 80000 - 100x = 16000
40x = 64000
x = 1600
4 lut 17:55
paula: dzieki wam
4 lut 21:17