matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę - co dalej?
Szym:
Oblicz granicę:
lim
π
x(arctgx−
)
x→+
∞
2
8 lut 23:07
Trivial:
x→+
∞
π
π
arctgx −
2
1
1 + x
2
lim x(arctgx −
) = lim
= H = lim
=
2
1/x
1
−
x
2
x
2
= lim −
= −1.
1 + x
2
8 lut 23:13
Szym:
Korzystam z reguły de L'Hospitala
lim
π
1
arctg x−
)/
x→+
∞
2
x
−1
1
/
1+x
2
x
2
−1
x
2
*
1+x
2
1
−X
2
−1
=
= −1
1+x
2
0+1
Dobrze to rozwiązałem?
8 lut 23:24
Szym:
ok dzięki
8 lut 23:24