fizyka błagam o pomoc na jutro mam miec to..
pseudofizyczka: W obwodzie amperomierz wskazuje prąd o natężeniu I= 0,2A., każdy z oporników ma opór R=20Ω.
Wyznacz wskazania woltomierza i opór wewnętrzny użytego ogniwa. Obwód z opornikami połączonymi
równolegle. Odp. U=4V a r=2,5Ω przy E=5V
8 lut 23:06
xD: teraz tak: "I" to jest natężenie prądu, czyli mówi się na to, że to jest prąd i on jest w całym
obwodzie zamkniętym jednakowy. I = εrw + R1 + R2 + ... +Rn,
gdzie ε − to jest siła elektromotoryczna źródła prądu
rw − opór wewnętrzny tego ogniwa, tego źródła prądu
R1, R2 − to kolejne opory
tylko nie wiem ile jest tych oporów w tym obwodzie. dajmy, że jest 1
0,2A = 5Vrw +20
0,2A * (rw+20Ω) = 5V
rw+20Ω = 5V0,2A = 25 Ω
rw = 5Ω ty masz inny wynik, czyli pewnie coś nie wyszło xD
ale jak masz takie dane to napisz ile jest oporników.
A wskazania woltomierza, to też trzebaby było wiedzieć gdzie jest ten woltomierz. Napięcie U1
na oporniku tym co ma opór 20Ω : U1=I*R = 0,2*20=4V.
9 lut 11:46
xD: jak będziesz to napisz więcej danych. i czy rozumiesz XD
9 lut 11:47
pseudofizyczka: rozumiem sa 2 oporniki...
11 lut 16:28