proszę o sprawdzenie
joasia: proszę o sprawdzenie zadania:
Wyznacz kąt α taki, że:
| | 1 | |
sinα = − |
| i α∊(360o; 720o) |
| | 2 | |
Czyli:
sinα = 30
o
180 − 30
o = 150
o
czyli 1* 360
o = 360
o + 150
o = 510
o tak?
8 lut 22:28
Pestek: tak
8 lut 22:29
Pestek: sory nie
8 lut 22:30
ICSP: | | −1 | | 1 | |
sina α = |
| . Sinus przyjmuje wartości ujemne w III i IV ćwiartce. Wartość − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Przyjmuje dla
330stopni oraz 210 stopni. Dodaj to tych wartości 360 i otrzymasz liczby z twojego
przedziału(360 ponieważ sinus jest funkcja okresową o okresie 2π)
8 lut 22:30
Pestek: sin = −1/2 dla 210 stopni
więc 360+210=570
8 lut 22:30
Pestek: oraz 690 stopni
8 lut 22:32
joasia: A jak to obliczyliście, że 210
o (bo nie mogę patrzeć na wykres) i dlatego założyłam temat
8 lut 22:33
8 lut 22:34
joasia: Jedna uwaga: nie miałam wzorów redukcyjnych
8 lut 22:34
joasia: Jakiś pomysł

?
8 lut 22:36
ICSP: wykres lub wzory redukcyjne. Innych sposobów nie znam gdyż te są najłatwiejsze.
8 lut 22:36
joasia: | | 1 | |
a takie: sinα = |
| i α∊(360o; 450o) to jakbyś zapisał? |
| | 2 | |
8 lut 22:39
Pestek: alfa=390
8 lut 22:41
ICSP: 450 − 360 = 90stopni. Ponieważ zaszedł pełny obieg szukam dla jakiego kąta sinα przyjmuje
| | 1 | |
wartość |
| . Odp dla 30 stopni. Wystarczy jeszcze dodać ten pełny obieg i wychodzi 390 |
| | 2 | |
stopni.
8 lut 22:41
joasia: a moglibyście dać jakiś przykład z tego co przed chwilką podałam

?
8 lut 22:44
8 lut 22:46
ICSP: Znajdz miarę kąta α należacego do tego przedziału.
8 lut 22:47
joasia: nie koniecznie chodziło mi z minusem

ale:
α = 60
180−60 = 120
840?
8 lut 22:48
ICSP: dobrze
8 lut 22:48
joasia: a możesz powiedziec kiedy się odejmuje od 180 a kiedy od 270 lub 360?
8 lut 22:55