matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z definicji granicy ciagu wykaz ze:
patryk:
1
lim n→
∞
(1+
) =1
3
5
n
8 lut 22:26
Trivial:
1
lim
n→
∞
(1 +
) = 1 :⇔
3
5n
1
∀ε>0 ∃ n
0
∊ℕ: ∀ n ≥ n
0
|1+
− 1| < ε
3
5n
1
< ε
3
5n
1
3
5n
>
ε
5n > −log
3
ε
log
3
ε
n > −
5
log
3
ε
log
3
ε
Niech n
0
= | [−
] | + 1, wtedy: n
0
> −
, czyli:
5
5
1
|1+
− 1| < ε c.n.d.
3
5n
Chyba dobrze.
8 lut 22:56
patryk:
dzieki
9 lut 09:22