calka wymierna z trojmianem
mati: W jaki sposob rozwiazac taka calke?
∫ (x2−5x+9)/(x2+5x+6) dx
Rozbilem mianownik na iloczyn (x+2)(x+3) lecz nie wiem jak rozbic calke na ulamki proste by
otrzymac x2 z licznika
8 lut 22:24
Trivial:
| | x2−5x+9 | | x2+5x+6 −10x+3 | | −10x+3 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x2+5x+6 | | x2+5x+6 | | (x+2)(x+3) | |
| −10x+3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+2)(x+3) | | x+2 | | x+3 | |
−10x + 3 = A(x+3) + B(x+2)
x
1: A + B = −10
x
0: 3A + 2B = 3
A = 23
B = −33
∫f(x)dx = x + 23ln|x+2| − 33ln|x+3| + c.
8 lut 22:44
mati: Geniusz! Dziekować
8 lut 22:52
Tomasz: w jaki sposob "1" z liczby podcalkowej zamienia sie na koncu w "x"
9 lut 12:23
Trivial:
A ile to jest:
∫1dx?
9 lut 12:57