pomocy!
sarenka: Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynisi 27 pierwiastek z 2. Przekątna
graniastosłupa jest nachylana do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz pole podstawy tego
graniastosłupa.
8 lut 22:09
ancymon:

P
p * H = 27
√2 ; α =45
o
a
√2 = H ⇒ a
2 * a
√2 = 27
√2 ⇒ ...
8 lut 22:31
3 miechy: wysokosc x podstawa a
V= Pp*H=a
2 * x= x pierwioastkwo z 2 przed dwa * x= x kwadrat pierwiastkow z 2 przez 2
27 pierw. z 2 * 2= x kwadrat pierw. z 2
54=x kw.
x= 6pierw z 3
a= x pier z 2 na dwa wiec= 6pierw z 6 na dwa czyli 3 pierw z 6
Pp= a kw= 54 o ile nic nie pomyliłam
8 lut 22:37
ancymon: wszystko pomyliłaś
8 lut 22:39
3 miechy: dlaczego?
8 lut 22:40
ancymon: bo powinno wyjsc 9
8 lut 22:42
3 miechy: sorki juz mam jełop ze mnie faktycznie 9 xD
8 lut 22:45