matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagow- wykaz, ze:
patryk:
1
lim n→
∞
=0
n
3
8 lut 22:09
Trivial:
To trzeba z definicji wykazać?
8 lut 22:10
patryk:
tak
8 lut 22:14
Trivial:
1
lim
n→
∞
= 0 ⇔
n
3
1
∀ε>0 ∃ n
0
∊ℕ: ∀ n ≥ n
0
|
− 0| < ε
n
3
1
|
| < ε, n ≥ 0
n
3
1
< ε
n
3
1
n
3
>
ε
1
n >
3
√
ε
1
1
Niech n
0
= [
] + 1, wtedy n
0
>
, czyli:
3
√
ε
3
√
ε
1
∀ n ≥ n
0
|
− 0| < ε c.n.d.
n
3
8 lut 22:32
patryk:
dzieki wielkie
8 lut 22:35