zadanie tekstowe
paula: Cene pewnego towaru obnizono o 20%.o ile procent nalezy podniesc nowa cene,aby otrzymac
poprzednia cene?
4 lut 15:59
Spike: x-cena początkowa
x-0,2x=0,8x- cena po obniżce 20%
żeby wrócić do tej samej ceny musisz dodać tyle samo ile odjęłaś ( nie w procentach>
0,2x+0,8x=x)
i masz obliczyć jaką częścią ceny po obniżce (0,8x) jest obniżka/podwyżka którą teraz
stosujesz
(0,2x/0,8x) *100%=25%
4 lut 17:57
patryk: dzieki spike
4 lut 21:16
lola200: Ja nie rozumiem tago 0.2/0.8
23 lis 15:14
36i6: Ja zawsze sobie takie zadanie robie na 100
Czyli produkt kosztuje 100zł − 20% = 80zł
1% nowej ceny jest równy 0,8gr
10% to 8zł
my musimy podniesc 80zł do 100zł wiec musimy podniesc o 25%
23 lis 15:22