Sprawdźcie mnie
Spirit: Równania drugiego stopnia.
Zadanie: Rozwiąż równania.
Przykład: (x−1)3+4x2+5=(x+1)3
Zaczynamy:
(x−1)3+4x2+5=(x+1)3
x3−3x2*1+3x*12−13+4x2+5=x3+3x2*1+3x*12+13
4x2+6=0
8 lut 21:56
ICSP: Z tego co widzę to chyba błąd przy przenoszeniu się pojawił. Jak przenosisz na drugą stronę
musisz zmienić znak.
8 lut 21:58
Eta:
sprawdź jeszcze raz redukcję wyrazów
8 lut 22:00
Spirit: Wydawało mi się, że pamiętałem o znakach. Sprawdzę.
Przynajmniej wiem, że metoda dobra

. Dzięki
8 lut 22:00
Mila: −3x2+4x2−3x2+4−1=0
8 lut 22:02
Spirit: Mi wyszedł wynik taki:
−2x2+5=0
8 lut 22:08
Spirit: W punkcie, w którym Ty − Mila przedstawiłaś mi ten przykład sytuację miałem taką:
−3x2+4x2−3x2=1−5+1
8 lut 22:09
ICSP: z 5 się nie zgodzę.
8 lut 22:09
Mila: −2x2+3=0
8 lut 22:10
Eta:
−2x2 +3=0
2x2 −3=0
( √2x −√3)(√2x +√3)=0
x= ......... lub x=........
8 lut 22:11
Mila: po lewej stronie było − 1 i 5=4
8 lut 22:11
Spirit: Napiszę Wam po kolei jak to u mnie było, bo ja nie wiem co zrobiłem nie tak (już mózg paruje

.
x
3−3x
2*1+3x*1
2−1
3+4x
2+5=x
3+3x
2*1+3x*1
2+1
3
x
3−3x
2+3x−1+4x
2+5=x
3+3x
2+3x+1
x
3−3x
2+3x+4x
2−x
3−3x
2−3x=1−5+1
−6x
2+4x
2=−5
−2x
2+5=0
Gdzie jest błąd?
8 lut 22:14
ICSP: 1 − 5 + 1 = 1 + 1 − 5 = 2 − 5 = −3.
8 lut 22:17
ICSP: Trzeci wiersz zapis po prawej stronie.
8 lut 22:17
Spirit: Aaa... Już wiem. Faktycznie. Dzięki wielkie.
Czyli powinno być −2x2−3x=0.
8 lut 22:20
Spirit: Ale jeszcze o jedną rzecz bym Was zapytał... Za chwilę tu napiszę.
8 lut 22:21
Spirit: Jeżeli mam taki właśnie przypadek jak tutaj, czyli −2x
2−3=0 to a=−2 b=−3 c=0 czy może a=−2 b=0
c=−3

Jeżeli ta druga opcja, to dlaczego
8 lut 22:23
ICSP: −2x2 + 0x +3(poprawiłem)
a stoi przy x2 ⇔a = −2
b stoi przy x ⇔ b = 0
c stoi przy wyrazie wolnym ⇔ c = 3
8 lut 22:24
Spirit: Dlaczego na końcu +3
8 lut 22:26
ICSP: −6x2 + 4x2 = −3. Przenosisz na drugą stronę więc zmieniasz znak.
8 lut 22:27
Mila: po lewej stronie było −1+5=4 po prawej stronie 1 jezeli przeniesiesz z prawej na lewą to
masz 4−1=3
8 lut 22:28
Spirit: Losie... No tak, przecież to wszystko było po znaku =. Już chyba za późno jak dla mnie.
Czyli jeżeli mam "widoczne" tylko dwa wyrazy, tak jak tutaj, to muszę przyjmować, że b=0.
Zapamiętam. Dzięki wielkie.
8 lut 22:29
Mila: −2x2+3=0 /*(−1)
2x2−3=0 (a+b)(a−b)=a2−b2 a=√2x b=√3
(√2x+√3)(√2x−√3)=0
8 lut 22:31