Pomocy!
Filip: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
8 lut 21:33
Daniel: n−pierwszy wyraz
n+1−drugi wyraz
n+2−trzeci wyraz
teraz dodajesz do siebie(korzystając również z wzoru na sześcian sumy):
n3+(n+1)3+(n+2)3=n3+n3+3n2+3n+1+n3+6n2+12n+8=3n3+9n2+15n+9 − to jest liczba podzielna
przez 9. Jeśli nie wierzysz podziel wynik przez x−9
9 lut 21:20
kachamacha: przez n−9
9 lut 21:22
Daniel: n−pierwsza liczba
n+1−druga liczba
n+2−trzecia liczba
Korzystamy teraz z sumy tych liczb(oraz wzorów skróconego mnożenia− dokładniej wzoru na
sześcian sumy)
n3+(n+1)3+(n+2)3=n3+n3+3n2+3n+1+n3+6n2+12n+8=3n3+9n2+15n+9 − to jest liczba podzielna
przez 9. Jeśli nie wierzysz podziel otrzymany wynik przez (n−9)
oczywiście metodą dzielenia wielomianów
9 lut 21:43
Daniel: Dzięki za zauważenie mojej pomyłki kachamacha! Już wkrótce matura, a tu takie błędy przy
pisaniu najprostszych rzeczy.
9 lut 21:56
kachamacha:
9 lut 22:00
Bogdan:
Nie wystarczy powiedzieć: "... liczba podzielna przez 9. Jeśli nie wierzysz podziel otrzymany
wynik przez (n−9)".
Trzeba uzasadnić, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9,
Na razie brak takiego uzasadnienia.
9 lut 22:05
Bogdan:
Wprowadzamy oznaczenia: n − 1, n, n + 1, przy czym wszystkie te liczby są naturalne.
(n − 1)3 + n3 + (n + 1)3 = n3 − 3n2 + 3n − 1 + n3 + n3 + 3n2 + 3n + 1 = 3n3 + 6n =
= 3n(n2 + 2) = 3n(n2 − 1 + 3) = 3n(n2 − 1) + 9n = 3n(n − 1)(n + 1) + 9n.
Liczba 3*n*(n − 1)*(n + 1) dzieli się przez 9, bo wśród trzech kolejnych liczb:
n, (n − 1) i (n + 1) jest jest jedna podzielna przez 3. Liczba 9n dzieli się przez 9.
9 lut 23:00
LOl: ≈≈≈⇒∊←≤δ⇔→⊂
10 paź 15:08