wielomiany
Roma: Dla jakich wartości parametru mrównanie x4 + (m−3)x2 + m2 = 0 ma cztery różne rozwiązania ?
8 lut 21:21
ICSP: t = x
2
Pamiętaj ze delta nie może być równa 0 oraz pierwiastki muszą być dodatnie
8 lut 21:23
Roma: czyli..
t2 + (m−3)t + m2 = 0
Δt > 0
Δ=m2 + 2m − 3 < 0
m1=−3 ∨ m2=1
i jak to teraz przełożyć na t ..?
8 lut 21:27
Bogdan:
| | c | | −b | |
a ≠ 0 i Δ > 0 i |
| > 0 i |
| > 0 |
| | a | | a | |
8 lut 21:28
Roma: a mozecie mi rozlozyc tylko deltę ? dalej już sobie poradze
8 lut 21:39
Roma: ?
8 lut 21:48
;): x2=t t>0
t2+(m−3)t+m2=0
1o a>0 2oΔ>0 3o x1+x2>0 4o x1*x2>0
1o 1≠0
2o m2−6m+9−4m2>0
−3m2−6m+9>0/(−3)
m2+2m−3<0
Δ=4 √Δ=2
m1=−3 m2=1
m∊<−3,1>
−3<t<1
8 lut 21:54
;): 3o t1+t2>0 4o t1*t2>0 a nie x1+x2>0 x1*x2>0
8 lut 21:57