styczna do krzywej
Yuki: mam problem z zadaniem o nastepujacej treści:
Napisać równania stycznych do paraboli o równaniu y=x2−4x+1 przechodzących przez nie leżący na
niej punkt A(0,0)
nie mam pojecia jak sie do niego zabrać prosze o pomoc!
8 lut 21:19
ak1: Równanie ogólne prostej
(y−y0)=m(x−x0) gdzie x0 y0 to wsp. punktu A
więc będzie y−0=m(x−0)
y=mx *
podstawiamy do równania paraboli
mx=x2−4x+1
i liczymy Δ
x2−4x−mx+1=0
x2−x(4+m)+1=0
Δ1=(4+m)2−4
Δ1=m2+8m−4
Δm=64
obliczamy
m1=−6 m2=−2 i podstawiamy do wzoru (*)
otrzymamy równania dwóch prostych
y=−6x i y=−2x
8 lut 23:24
Yuki: dzieki wielkie!
9 lut 00:42