rozwiaz rownanie
misiak: sin2x+√3cos2x=(√3+1)sinxcosx
8 lut 20:49
Godzio:
sin2x − sinxcosx + √3cos2x − √3sinxcosx = 0
sinx(sinx − cosx) − √3cosx(sinx − cosx) = 0
(sinx − cosx)(sinx − √3) = 0
sinx = cosx sinx = √3 −− sprzeczność bo sinx ∊ <−1,1>
8 lut 20:51
misiak: dziekuje Misiu
8 lut 20:52
misiak: ej a nie powinno byc w drugim nawiasie ..(sinx−
√3cosx) probowales mnei oszukac
8 lut 20:56
misiak: a jezeli tak to jak rozw
sinx=√3cosx
√3cosx to jest to samo co √3sin(x−P{π}{2}) ?
8 lut 20:58
misiak: | | π | |
...to samo co sin(x− |
| ) ? |
| | 2 | |
8 lut 20:58
Godzio: a tak zgubiłem
sinx = cosx sinx = √3cosx cosx ≠ 0
tgx = 1 lub tgx = √3
I dalej już oczywiste
8 lut 21:00