równania wielomianowe
Roma: Dla jakich wartości parametru m równanie : x3 − 2(m+1)x2 + (2m2+3m+1)x = 0 ma trzy
pierwiastki, z których dwa są dodatnie ?
to będzie...
x [x2 − 2(m+1)x + (2m2 + 3m +1)] = 0
x=0 ,
a [x2 − 2(m+1)x + (2m2 + 3m +1)] ma mieć dwa dodatnie rozwiązania dlatego też
Δ>0
x1 * x2 >0
x1 + x2 >0
8 lut 20:44
Godzio:
Warunki są ok,
8 lut 20:46
Roma: nie wiem czy dalej dobrze ... ?
Δ>0
Δ= [−2(m+1)]2 − 4(2m2 + 3m +1) = 4(m+1)2 − 88m2−12m−4 = −4m2−4m > 0 /(−4)
Δ=m2 + m < 0
Δm=1
m1=−1 ∨ m2=0
m∊(−1,0)
?
8 lut 20:50
Zielona Gałązka: Wyłącz z tego równania x przed nawias.
Otrzymasz
x(.............) =0
Wtedy x=0 i to już będzie pierwszy pierwiastek
oraz
druga częśc =0
Dla tego drugiego równania należy zrobić dwa założenia:
1. założenie − to obliczyć deltę i co wyjdzie to daj temu zwrot > lub równe 0. (Wtedy są dwa
pierwiastki i mogą być jednakowe.)
Do delty podstawiasz:
a= 1
b= −2(m+1)
c= 2m2 +3m +1
2. Założenie − dasz dwa wzory Viet'a,
w pierwszym znak >0
w drugim też >0
Obliczysz te nierówności i z obu wyliczeń zrób część wspólną.
Na koniec z oby założeń ad.1 i ad.2 robisz część wspólną i to jest odpowiedź do zadania.
8 lut 20:53
Zielona Gałązka: Godzio, ja myślę, że delta powinna być większa lub równa zero bo oni nie mówią o różnych
dodatnich tylko o 2 dodatnich.
8 lut 20:54
Godzio:
Zgoda
8 lut 20:56