matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o sprawdzenie zadania
Huba:
Czy może ktos sprawdzić to zadanie? Sprawdź, czy równość jest tożsamością
1
L=sin2α*cos2α=
tg2α+ctg2α
1
1
=
=
tg2α+ctg2α
sin2α
cos2α
+
cos2α
sin2α
1
=
=
sin2α*cos2α+cos2α*sin2α
sin2α*cos2α
1
=sin2α*cos2α=P
2sin2αcos2α
sin2αcos2α
Wyszło mi, że równanie jest tożsamością
8 lut 20:43
Huba:
wiem juz gdzie popełniłem bład na samym początku ale i tak wyszlo że jest tożsamością
8 lut 20:47
Huba:
źle wymnożyłem
8 lut 20:47