wielomiany
kinia: zad7
miejsce zerowe funkcji W(x)=x3-7x+6 można wyznaczyć w następujący sposób:
x3-7x+6=0
x3-x-6x+6=0
x(x2-1)-6(x-1)=0
x(x-1)(x+1)-6(x-1)=0
(x-1)[x(x+1)-6]=0
(x-1)(x2+x-6)=0
delta=1-4*(-6)=25
x= -1 lub x= -3 lub x=2
postępując analogicznie,wyznacz miejsce zerowe wielomianu P(x)=x3-13x-12
niech ktoś pomoże rozwiazać to zadanie
4 lut 14:45
poli: x3-13x-12=0
x3-x-12x-12=0
x(x2 -1) -12(x+1)=0
x(x-1)(x+1)-12(x+1)=0
(x+1) [x(x-1) -12] =0
(x-1) (x2 -x -12) =0 Δ=2+48= 50= 5√2
x=1 v x= 1+5√2 v x=1-5√2
--------- --------
2 2
4 lut 15:41
Mickej: x3-x-12x-12=0
x(x2-1)-12(x+1)=0 rozłóżmy x-1 z wzoru skróconego mnozenia
x(x+1)(x-1)-12(x+1)=0 wyciągamy (x+1) przed nawias
(x+1)[x(x-1)-12]=0 dalej za pewne dasz rade sam\a
4 lut 15:44
kinia: niech ktos pomoze prosze
4 lut 15:48
kinia: obydwa rozwiązania są dobrze zrobione
4 lut 15:49