matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi:D
HARDSTYLE:
iloraz pewnego ciągu (An) jest równy q=
√
5
− 2 . wykaz ze spełniony jest warunek
An − An+2
An+1=
4
8 lut 20:30
HARDSTYLE:
?
8 lut 20:56
HARDSTYLE:
?
8 lut 21:28
Eta:
a
n
= a
1
*q
n−1
a
n+1
= a
1
*q
n+1−1
= a
1
*q
n
a
n+2
=a
1
*q
n+2−1
= a
1
*q
n+1
4a
1
*q
n
= {a
1
*q
n−1
−a
1
*q
n+1
) /: a
1
4q
n
= q
n
*q
−1
− q
n
*q /: q
n
1
4=
− q
q
q=
√
5
−2
1
1
=
=
√
5
+2 (po usunieciu niewymierności z mianownika
q
√
5
−2
zatem: 4=
√
5
+2 −(
√
5
−2) 4=4 c.n.u
8 lut 21:40
HARDSTYLE:
dziękuję
8 lut 21:47
Eta:
Można też tak: ( jeszcze prościej a
n+1
= a
n
*q , a
n+2
= a
n
*q
2
4a
n
*q= a
n
− a
n
*q
2
/: a
n
*q
1
4=
− q
q
q=
√
5
−2
1
=
√
5
+2
q
4=
√
5
−2 −(
√
5
+2) 4=4 c.n.u
8 lut 21:50
HARDSTYLE:
fajny sposób
8 lut 22:51