Doprowdź do prostszej postaci
Dżajf: Doprowadź do prostszej postaci
(1+2sinα*cosα−2sin2α)2
8 lut 20:28
Huba: jak mam to zrobić, muszę podnosić do potęgi
8 lut 20:44
Godzio:
(sin2α − cos2α)2 = sin22α + 2sin2αcos2α + cos22α = 1 + sin4α
8 lut 20:45
Huba: nie rozumiem skąd to wszystko wziąłeś, czy mógłbyś bardziej to rozpisać, bo naprawdę nie
rozumiem. Przepraszam z góry za kłopot
8 lut 20:53
Godzio:
2sinαcosα = sin2α
1 − 2sin2α = cos2α
Takie wzory należałoby znać,
po podniesieniu do kwadratu otrzymałem jedynkę trygonometryczną i
2sin2αcos2α = sin(2 * 2α) = sin4α
8 lut 20:55
Huba: dziękuję
8 lut 20:58
Huba: po prostu tego nie zauwazyłem
8 lut 20:58
Huba: a dlaczego po podnoszeniu do kwadraty wszystkie znaki to plusy?
8 lut 21:00
Huba: już wiem, przepraszam
8 lut 21:01