Styczna do krzywej
Yuki: mam problem z zadaniem o nastepujacej treści:
Napisać równania stycznych do paraboli o równaniu y=x
2−4x+1 przechodzących przez nie leżący na
niej punkt A(0,0)
nie mam pojecia jak sie do niego zabrać

prosze o pomoc!
8 lut 20:27
Gustlik: Wskazówka: Funkcja liniowa, której wykres przechodzi przez punkt A=(0, 0), ma wzór y=ax.
Rozwiąż układ równań z parametrem a:
{ y=x2−4x+1
{ y=ax
Wstaw ax za y do równania kwadratowego, otrzymasz równanie lwadratowe z parametrem a.
Warunek styczności: Δ=0, bo układ musi mieć jedno rozwiązanie.
9 lut 02:06