granica
Kas: Witam

mam problem z obliczeniem granicy
lim arctgx/x
x−>0
Uprzejmie prosze o pomoc w rozwiazaniu
8 lut 20:14
1: lim=1
8 lut 20:16
Kas: ale dlaczego?
8 lut 20:17
1: lim(x−>0) arctgx/x = (arctgx/x)*x/x=1
8 lut 20:18
Kas: tylko, ze arctg0 to jest 0 ;>
8 lut 20:21
Grześ:
| | arctgx | | 0 | | | | 1 | | 1 | |
lim x→0 |
| = |
| =[H]= |
| = |
| = |
| =1 |
| | x | | 0 | | 1 | | 1+x2 | | 1+02 | |
8 lut 20:23
Kas: sorki, nadal tego nie widze
8 lut 20:23
Kas: przepraszam, wszystko jasne

! Bardzo dziekuje za pomoc
8 lut 20:24
Kas: coś sprawiaja mi problemy te arcusy....
mam przyklad
lim x3*arctg1/x
x−>0
sprobowalam wprowadzic zmienna t=1/x, żeby sprowadzic do postaci ulamka zwyklego, by zastosowac
regule de l'Hospitala, ale chyba nie tedy droga...
8 lut 20:52