pomocy- egzamin 2 termin;/
rząd: Wyznaczyć rząd macierzy w zależności od p:
[p 1 1 ]
[2 2 p−1]
[p+2 3 p]
czy da się otrzymać dobry wynik licząc metodą schodkową czy trzeba minorami?
odp: dla każdego p rz=2
8 lut 20:14
think: najpierw liczysz wyznacznik 3x3
8 lut 22:15
think: i nie śmieć na forum wzywając ludzi do pomocy, jeśli ktoś zechce i potrafi to Ci pomoże.
8 lut 22:15
Trivial: Wiersz trzeci to suma w1 i w2.
8 lut 22:15
think: racja Trivial, można to zauważyć

zatem teraz musisz sprawdzić czy jest drugiego rzędu, licząc minory 2x2
8 lut 22:17
rząd: nie widzę żadnej odpowiedzi:( a z boku mojego postu jest napisane "4" jeśli ktoś mi pomógł, to
prosze jeszcze raz wysłać
8 lut 22:19
think: aaa bo Ty na odpowiedź czekasz... no to przykro mi bardzo, my pomagamy, podpowiadamy, ale
gotowych odpowiedzi nie dajemy, a w każdym razie dla studentów nie ma takiej taryfy ulgowej...
8 lut 22:21
rząd: think, przepraszam, nie będę śmiecić.
a czy da się to liczyć metodą schodkową, tzn. zerując kolejne elementy pod przekątną? No i
jeśli tak, to jak wyzerować element z parametrem?
8 lut 22:21
rząd: nie chcę gotowej odpowiedzi, tylko mi się nic nie wyświetlało pod moim postem, a z boku na
stronie głownej było napisane "4"... ale już się wyświetla wszystko. Wyświetliło się jak na
złość dokładnie wtedy gdy wysłałam to że nie widzę odpowiedzi.
8 lut 22:22
think: metoda schodkowa, pewnie Ci chodzi o macierz dolno−trójkątną albo górno−trójkątną. W zadaniach
z parametrem raczej rzadko się z nich korzysta, tym bardziej w wypadku macierzy 3x3. Liczy się
po prostu kolejne wyznaczniki i tyle.
8 lut 22:24
think: na pewno jest rzędu 1−ego, bo 1 ≠ 0
teraz sprawdzasz rząd drugi licząc np
| p 1|
| 2 2|
wyznaczniki jest = 0 dla p =...?
ale jeśli p = ...
to w takim razie czy dla tego p
|1 1|
|2 p−1| taki minor się zeruje?
8 lut 22:26
rząd: ok. A czy możesz mi po krótce powiedzieć jak to jest z wyznacznikami.
Mam macierz A3x3
liczę detA − jaki mam z tego wyciągnąć wniosek? tzn. jakie jest powiązanie z wynikiem jaki mi
wyjdzie po wyliczeniu wyznacznika a rzędem macierzy?
8 lut 22:27
rząd: a kończąc Twoją podpowiedź.
Wyznacznik jest=0 dla p=1
ale jeśli p≠0 to
w takim razie minor się zeruje dla p=3
... tylko nie kapuję właśnie jakie z tego wnioski...
8 lut 22:30
think: jeśli wyznacznik macierzy 3x3 ≠ 0 to rząd tej macierzy jest równy 3, jeśli wyznacznik = 0 to
sprawdzasz minory 2x2 aż otrzymasz niezerowy wynik. Jeśli masz minor 2x2 którego wyznacznik ≠
0 to rząd macierzy = 2, jeśli wszystkie minory 2x2 się zerują to rząd macierzy =1 jeśli tylko
ma jakiś element ≠ 0.
8 lut 22:32
think: no tak ten pierwszy minor zeruje się dla p = 1
więc jeśli p = 1, to sprawdzamy czy ten drugi minor też się zeruje przy takim p, nie zeruje się
wiec wychodzi rząd =2
8 lut 22:34
think: na resztę pytań będzie musiał Ci odpowiedzieć już ktoś inny, na mnie już pora.
Udanego wieczoru
8 lut 22:35