tago: Do liczby naturalnej k dopisano na końcu 28, otrzymując liczbę 102 razy większą od
początkowej.
a) wyznacz liczbę k
b) sprawdź czy gdy liczbę 28 zastąpimy inną, dowolną dwucyfrową liczbą naturalną, to
zadanie będzie miało rozwiązanie.
20 mar 15:13
Vujek: a)100k+28=102k
100k-102k=-28
2k=28
k=14
b)100k+50=102k
100k-102k=-50
2k=50
k=25
2500+50=2550
2550=2550
Odpowiedź: Zadanie będzie miało rozwiązanie po zastąpieniu liczby 28 dowolną inną liczbą
naturalną.
20 mar 16:29
tago: Dziękuję bardzo.Pozdrawiam
20 mar 16:36
b.: Nieprawda, po dopisaniu na końcu liczby nieparzystej (np. 11) nie otrzyma się liczby 102x
większej od wyjściowej, czyli parzystej (bo 102 jest parzyste).
100k+A=102k
A = 2k
k=A/2
czyli rozwiązanie jest wtedy i tylko wtedy, gdy dopisujemy dwucyfrową liczbę *parzystą*.
21 mar 20:32