z góry dziekuję
KASIA: 1) Dany jest wielomian w(x)=x3 + ax2+ bx − 80 spełniający warunki w(4)=0, w(−5)=0
a)wyznacz wartości parametrów a,b
b) rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jego miejsce zerowe
proszę o wytłumaczenie,w miare takie dokładne jak rozwiazac to zadanie.
8 lut 19:52
KASIA: ?
8 lut 19:58
kachamacha: W(4) oznacza że w miejsce x podstawiasz 4 i całe wyrażenie przyrównujesz do 0
podobnie z W(−5). dostaniesz układ równań , odszukasz a i b
i dopiero potem wielomian rozkłądasz na czynniki a z nich odczytasz miejsca zerowe
8 lut 19:59
Grześ: lub innym sposobem oznaczmy jako p jakiś 3 pierwiastek, wtedy:
W(x)=(x−4)(x+5)(x−p)=(x
2+x−20)(x−p)=x
3+x
2−20x−px
2−px+20p=x
3+(1−p)x
2−(20+p)x+20p
Teraz możesz porównać współczynniki:
a=1−p
b=−(20+p)
−80=20p
8 lut 20:02
Daniel: podstawiając −5 do wzoru zamiast x otrzymujemy: 0= −125+25a−5b−80
podstawiając 4 do wzoru zamiast x otrzymujemy: 0=64+16a+4b−80
Ponieważ po lewej stronie jest to samo więc można te dwie strony ze sobą porównać, a więc
otrzymujemy:
64+16a+4b−80=−125+25a−5b−80
189=9a−9b
9a=9b+189/:9
a=b+21 teraz zamiast a podstawiamy : 9b+21
podstawiamy do wyrażenia np. w(4) czyli:
0=64+16(b+21)+4b−80
16=16b+336+4b
20b= −320
b= −16
podstawiając otrzymane b do wzoru na a otrzymujemy:
a= −16+21
a=5
Dalej to kolejno:
podstawianie a i b do wzoru na w(x)
w(x)=x3+5x2−16x−80
zauważenie że wielomian ten daje się pogrupować
w(x)=x2(x+5)−16(x+5)
Wspólny czynnik przed nawias
w(x)=(x2−16)(x+5)
rozłożenie wzoru skróconego mnożenia
w(x)=(x−4)(x+4)(x+5)
8 lut 20:14
KASIA: okej,wlasnie koncowka tego ukladu rownan mi wyjsc nie chciala,bardzo wam dziękuję
8 lut 20:26