dziedzina funkcji
aneta: Określ dziedzinę funkcji
Bardzo proszę o pomoc
1 2 3
a.y= −−− + −−−−− + −−−−−
x 2x−3 3x+2
x−3
b.y= −−−−
x2+5
5
c.y=−−−−−−
(x+5)2
8 lut 19:40
aneta:
8 lut 19:46
kachamacha: mianowniki muszą być ≠0
8 lut 19:47
aneta: a. x≠0 , 2x−3≠0 , 3x+2
2x≠3 3x≠−2
2
x≠−−
3
8 lut 19:52
aneta: A liczniki
8 lut 19:55
kachamacha: reasumując
x≠0
8 lut 19:56
kachamacha: liczniki tutaj nie stwarzają "zagrożenia"
8 lut 19:56
aneta: To licznika nie brać pod uwagę..

A zadanka b i c
8 lut 20:00
kachamacha: tam są x2?
8 lut 20:01
lol: w pierwszym x≠0 x≠2/3 x≠−2/3 i wszystkie rzeczywiste z wylonczeniem tych x−ow to D
w drugim x2 +5 to x∊R
a w 3 x tez ∊ do R
8 lut 20:02
aneta: tak
8 lut 20:03
aneta: dzięki wielkie będę rozwiązywała następne a mam ich zadane 17 przykładów
Pozdrawiam
8 lut 20:05