prosze o zrobienie tego zadania
alf: Oblicz długości odcinków x i y
a) tutaj jest kąt prosty
.................
y x
60
0
------------------------------------------------------
10
b)
30
0 |
|
x |
|
| y
|
|
. |
-----------------------------------------------------
2
to już moje ostatnie zadanie z trygonometrii i mój koszmar się skonczy,a wy mozecie do
tego się przyczynić i zrobic mi to
z gory dzieks
a to sa trojkaty prostokatne jak cos



4 lut 14:28
rekin: Tak Marynarzu!
4 lut 14:32
alf: spadaj koles nie wiem o co ci biega
moze ktos to zrobic ?
4 lut 15:11
4 lut 15:33
alf: no wielkie dzieki
nikt nie umie zrobic
to co to za 'matematycy' tworza te forum ?
4 lut 15:50
alf: ej ziomale zrobcie mi te zadanie
kto w ogole wymyslij ta trygonometrie po co to komu jak to w zyciu codziennym nawet sie
nie przyda
4 lut 16:08
4 lut 16:41
a:
b) sin 30= 2/x
x=4
cos 30= y/4
y=2√3
4 lut 16:46
alf: o dzieki za podpunkt b , ale jeszcze a trzeba wiec zrob wielkie dzieki
4 lut 16:49
a:
ale co ta za figura w `a` bo dla mnie to wyglada na trapez

wez jeszcze raz narysuj
4 lut 16:53
alf: to jest trójkat prostokatny, no a jego kat prosty jest na gorze to nie ma jak go
narusowa,wiec go zaznaczylem tymi kropkami takimi bo inaczej nie da rady
4 lut 16:56
alf: .
no i tutaj jest kąt prosty
. .
. .
. .
y . . x
. .
. .
. 600 .
.....................................
10
teraz lepiej to wyglada
4 lut 17:02
alf: jeszcze wczesniej napisalem ze sa to trojkaty prostokatne,uwaznie czytaj
4 lut 17:04
ryba: Ile tych zadań Ci Pani zadała ? ze 100
4 lut 17:04
a:
sin 60 = y/10
y=5√3
tg 30= x/5√3
x=5
mysle ze tak
4 lut 17:06
alf: to ostatnie na szczescie
raptem tutaj wpisalem z 3 zadania czy 4 gora, inny to jeszcze wiecej,moja ilosc zadan
czy ich to pikus
4 lut 17:06
alf: dzieki wielkie i wspolczuje ze robisz tyle zadan dla tylu ludu, ze ci sie chce
4 lut 17:08