zadanie 6-klasisty graniastoslup
zbig: Pojemnik na wode w kształcie graniastosłupa prostego trójkątnego jest wypełniony do 5/8
wysokosci. Ile wody wlano do pojemnika, jeśli jego wysokość wynosi 24cm a podstawą jest
trójkąt prostokątny o bokach długości 6cm, 8cm i 10cm
8 lut 19:12
Eta:
1dm
3 = 1 litr
h
1 −−−− dł. wysokości po napełnieniu wodą
6cm= 0,6 dm , 8cm= 0,8dm
V= P
p*1,5 =....... dm
3 =.......... litrów
8 lut 19:40
Monika: Pojemnik na wode w kształcie graniastosłupa prostego trójkątnego jest wypełniony do 5/8
wysokosci. Ile wody wlano do pojemnika, jeśli jego wysokość wynosi 24cm a podstawą jest
trójkąt prostokątny o bokach długości 6cm, 8cm i 10cm
17 lut 16:51