Oblicz
Svanar: Oblicz:
| | √x2+1 − √x+1 | |
Limx→0 |
| |
| | 1 − √x+1 | |
8 lut 19:02
Svanar: up
8 lut 19:35
robinka: a jak to próbowałeś zrobić ?
8 lut 19:36
Svanar: wyciągać √x+1 przed całość albo z deolopitala(ale tam kosmiczne liczby wychodzą)
8 lut 19:41
robinka:
| (√x2+1−√x+1) *(1+√x+1) | |
| |
| 1−x−1 | |
| (√x2+1−√x+1) *(1+√x+1) | |
| |
| −x | |
a trze byłoby wymnorzyc i teraz skorzystać zReguła de l'Hospitala
8 lut 19:46
robinka: ale i tak to jest męczarnia
8 lut 19:46
Grześ: ale motacie ludzieee... mozna bez Hospitala
| √x2+1−√x+1 | | (√x2+1+√x+1)(1+√x+1) | |
| * |
| = |
| 1−√x+1 | | (√x2+1+√x+1)(1+√x+1) | |
| (x2+1−x−1)(1+√x+1) | |
| = |
| (1−x−1)(√x2+1+√x+1) | |
| (x2−x)(1+√x+1) | | (x−1)(1+√x+1) | |
| = |
| |
| −x(√x2+1+√x+1) | | −(√x2+1+√x+1) | |
Teraz:
| | (x−1)(1+√x+1) | | −(1+1) | | −2 | |
lim x→0 |
| = |
| = |
| = 1  |
| | −(√x2+1+√x+1) | | −(1+1) | | −2 | |
Prosze bardzo
8 lut 19:55
Svanar: Dzięki

w takim razie jak to policzyć, granice prawostronną i lewostronną w 0:
8 lut 20:08
Grześ:
Taka sama sytuacja dla 0
−
8 lut 20:13
Grześ: ojć.... kurde pomyliłem się... pomyliły mi się granice.. rozwiązanie będzie troszkę inne
8 lut 20:14
Grześ: | | e1/x−1 | | e1/0+−1 | | ∞ | |
lim x→0+ |
| = |
| = |
| =[H]= |
| | e1/x+1 | | e1/0++1 | | ∞ | |
Skorzystałem po drodze z Hospitala
8 lut 20:19
Svanar: dzięki
8 lut 20:20